21 серпня 2017 р.

Робоча субота - для святкування, а працівнику з понеділка - у відпустку ...



Питання: уряд рекомендував зробити суботу робочою, але з понеділка працівник – у щорічній відпустці. Чи потрібно цьому працівнику виходити на роботу в суботу? Чи не буде вважитися його відсутність прогулом ?
Відповідь: в наведеній ситуації працівнику виходити на роботу в суботу не потрібно. Але треба зауважити, якщо був наказ головного лікаря про перенесення робочого дня саме на цю суботу, причому за 2 місяці – потрібно відпрацювати, інакше – прогул.
Пояснимо:
з метою створення сприятливих умов для відзначення святкових і неробочих днів та раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України періодично видає розпорядження щодо перенесення робочих днів.
Ці розпорядження мають рекомендаційний характер і дають змогу змінювати дні роботи, але остаточне рішення приймає безпосередньо керівник підприємства, установи, організації.
Тому всі питання про перенесення робочих днів повинні вирішуватися головним лікарем самостійно - шляхом видання наказу по лікарні. Роботодавці не позбавлені права з урахуванням думки трудового колективу приймати рішення про перенесення інших робочих днів, ніж ті, що рекомендовані для перенесення Кабінетом Міністрів України, або не переносити взагалі.
У разі якщо прийнято рішення про перенесення робочих днів, змінюється графік роботи лікарні та норма тривалості робочого часу в місяцях, у яких передбачено перенесення робочих днів. Відповідно всі дії щодо надання відпусток чи виходу на роботу мають здійснюватися на підставі прийнятого рішення про перенесення робочих днів, тобто за графіком роботи закладу охорони здоров’я.
Отже, якщо робочий день було перенесено наказом керівника на суботу, працівник має працювати в цю суботу, оскільки за графіком роботи вона є робочою. При цьому відсутність працівника на роботі у зазначений робочий день без поважної причини може розглядатися як прогул. Але режим роботи – істотна умова – згідно КЗпП, який вимагає вносити такі зміни завчасно – за 2 місяці.
 За матеріалами роз’яснення, Олени Усенко,
головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці
Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України
20.08.2017