25 квітня 2017 р.

Чергування водіїв вдома



Питання: якщо встановити в ЦРЛ чергування вдома водіїв санітарних автомобілів – чи можна це зробити в межах робочого часу наказом по лікарні, чи оплачувати і яким чином?
Відповідь: такі чергування можливі, але вони повинні оплачуватись за загальними правилами. Таке питання потрібно врегулювати доповненням до колективного договору. Графіки чергувань можуть погоджуватись профкомом, профком також може бути ініціатором внесення змін та доповнень до колективного договору.


Пояснимо: таке чергування  є частиною робочого часу працівників на посаді водія. У Конституції України, у статті 43, сказано, що «кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується». Тобто встановлено, що працівник виходить на роботу для того, щоб заробляти собі на життя. Окрім цього, стаття 43 Конституції України чітко вказує: «Використання примусової праці забороняється».
Яку роботу виконувати працівникові, вирішує не держава, не роботодавець, а сам працівник, у якого є вільний вибір виду діяльності (ст. 5-1 КЗпП), шляхом укладання трудового договору. Тобто будь-які трудові відносини передбачають укладання трудового договору з оплатою праці.
Тому, згідно статті 2 КЗпП, працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Працівники мають право на відпочинок відповідно до законодавчих норм обмеження робочого дня та робочого тижня. В той же час враховується, що працівники, які залучаються до чергувань, позбавляються нормального відпочинку, внаслідок чого знижується їхня працездатність.
Тому, якщо працівник обмежує час відпочинку на вимогу роботодавця – вимогою чергувати, причому незалежно – перебуваючи на робочому місці, чи вдома – це є спосіб виконання посадових обов’язків працівника, який можливий виключно в робочий час. Інше питання – як оплатити цей робочий час.
В «Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» (затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 №308/519), унормована оплата праці під час чергувань в лікарні і вдома лише медичних працівників та усіх працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У такому випадку Міністерство праці рекомендує дотримуватись вимог Закону про колективні договори. Згідно зі статтею 7 Закону України "Про колективні договори і угоди" саме в колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, тому порядок залучення працівників до чергування має визначатися у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, встановлених чинним законодавством та Галузевими, Генеральною угодами.
Звідси рекомендації - для вирішення проблеми оплати чергування вдома водіїв санітарних автомобілів необхідно це питання терміново врегулювати доповненням до колективного договору, а до цього моменту - наказом по лікарні. Графіки таких чергувань можуть погоджуватись профкомом, профком також може бути ініціатором внесення змін та доповнень до колективного договору. Нагадаємо, що зміни чи доповнення колдоговору набувають чинності одразу після їх затвердження загальними зборами, а потом їх потрібно ще зареєструвати у тому ж порядку, що й власне колдоговір.
За зразок, звичайно, можна взяти «Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення», розділ 5 «ІНШІ ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ», пункт 5.1. «Чергування вдома». Тобто кожна година чергування вдома оплачується з розрахунку півгодини за кожну годину чергування (для водіїв - без урахування класності).
Управління Держпраці у Хмельницькій області у своєму роз’ясненні «ЧЕРГУВАННЯ У СТАЦІОНАРАХ ТА ДОПЛАТИ ЗА РОБОТУ У НІЧНИЙ ЧАС ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я» (копія і посилання додаються) вказує, що «У разі виклику працівника під час чергування (у заклад, на місце події та додому до хворого) час, витрачений на виклик, оплачується за фактично відпрацьовані години з розрахунку посадового окладу працівника, встановленого за штатним розкладом, із збереженням чинного порядку оплати праці працівників охорони здоров’я у нічний час».
У всякому випадку, гарантії оплати повинні бути не нижчі, ніж затверджені в Генеральній угоді на 2016-2017 роки - за роботу у вечірній час — з 18 до 22 години (при багатозмінному режимі роботи) – 20 відсотків годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи в такий час; за роботу в нічний час – 35 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.
Березень 2017 року.