22 липня 2022 р.

Новації Закону №2352 про збереження середнього заробітку працівникам, котрі сьогодні в лавах ЗСУ


Продовжуємо інформувати про зміни до трудового законодавства. Це повідомлення – про одну з новацій, яка вимагає швидких дій бухгалтерії, і в той же час, на нашу думку, викликає певні питання і емоції – з огляду на інші новини в питаннях оплати праці за останні дні.

Як ми уже повідомляли - 19 липня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352). Із цього дня роботодавці більше не зобов’язані зберігати середній заробіток за працівниками, які проходять військову службу. Зміни внесли до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України (порівняння додаємо). Відтепер зберігаємо лише робоче місце й посаду в КНП, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізосіб — підприємців.

Припиняються виплати (не зберігається середній заробіток)  працівників:

-        яких призвали на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

-        які уклали контракти на військову службу, зокрема нові, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

-        Працівникам, які під час військової служби отримали поранення й лікуються у медичних закладах, потрапили в полон або визнані безвісно зниклими, роботодавець також зберігає тільки місце роботи й посаду.

 Виплачувати середній заробіток потрібно припинити з дати, коли Закон № 2352 набув чинності - з 19 липня 2022 року.

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи (ч. 1 ст. 58 Конституції України).

Дію нормативно-правового акту в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності й припиняється з втратою ним чинності. Тобто до події, факту застосовують той закон або той нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Таке тлумачення частини 1 статті 58 Конституції України надав Конституційний суд України (рішення від 09.02.1999 № 1-рп/99 у справі про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів).

Щоб припинити виплату середнього заробітку працівнику, який проходить військову службу, потрібно видати наказ, у якому:

-         зазначають підставу та дату, з якої припиняється нарахування й виплата середнього заробітку;

-         визнають таким, що втратив чинність у частині збереження середнього заробітку, наказ про увільнення від роботи у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації працівника.

(варіант  наказу – у додатку)

Працівників, котрих це стосується, ознайомлюють з наказом про припинення виплати середнього заробітку. Є рекомендації (можливо це вже передбачається внутрішніми документами КНП) будь-якими доступними засобами зв’язку: персональним повідомленням на електронну пошту, у вайбер, телеграм або інший месенджер, варіант - надсилають фотографію наказу і прохання підтвердити повідомленням, що працівник ознайомився з наказом та повідомленням (наприклад: «З наказом ознайомлений (дата)».

Після припинення виплати відсутність працівників у табелі відмічають кодом «ІН»,  можна й іншим кодом. Згідно типової форми №П-5 табелю обліку використання робочого часу кодом «ІН» позначаємо інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.). Пояснення до підстав позначення цим кодом відсутності працівника на роботі не містить умови, що його застосовують у випадку збереження за працівником середнього заробітку.

Відсутність на роботі працівника, що проходить військову службу, передбачають норми частини третьої статті 119 КЗпП. Тому таких працівників і надалі табелюють кодом «ІН». Але можна вводити будь-які літерні сполучення, щоб позначити відсутність працівників на роботі у цій ситуації за умови, що вони мають відрізнятися від тих, що вже закладені у формі П-5. Так скеровує Примітка 2 до форми № П-5

У той же час роботодавець може встановити за рахунок власних коштів додаткові, порівняно з законодавством, трудові гарантії для працівників, які проходять військову службу на підставі статті 9-1 КЗпП. Роботодавець, який зберігатиме середній заробіток працівникам на час військової служби, суттєво покращить їхні умови праці порівняно із законодавством. Тож Держпраці не оштрафує за це роботодавців. Застерігаємо, що водночас є рекомендація КНП, що фінансуються з держбюджету, дотримувати нових вимог частини 3 статті 119 КЗпП. (а варіант доповнення до колдоговору – додається).

У той же час у працівників — добровольців територіальної оборони залишається право на виплату середнього заробітку, якщо вони виконують ці обов’язки в робочий час. Закон № 2352 вносить зміни лише до частини 3 статті 119 КЗпП, скасовуючи виплату середнього заробітку працівникам, що проходять військову службу. Частина 1 статті 119 КЗпП залишається без змін. Тому і надалі добровольцям територіальної оборони законодавство гарантує збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

  Інформація актуальна станом на 20 липня 2022 року

 Додаток: чинна редакція ст.119 КЗпП у порівнянні з попередньою редакцією (із змінами, внесеними Законом України від 1 липня 2022 р. № 2352 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин”;

-          варіант наказу про припинення виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику;

-          варіант пункту до колдоговору про продовження виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику.

 

Додаток

Кодекс Законів про працю України

 

Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

 

Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

(із змінами і доповненнями, внесеними згідно із законом України від 01.07.2022 р.№235)

 

На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

 

Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

 

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

 

Частину четверту виключено.

 

Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

 

Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився.

 

На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

 

Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

 

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

 

Частину четверту виключено.

 

Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

 

Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився.

 

КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО
«ЗРАЗКІВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ»
(КНП«ЗРАЗКІВСЬКИЙ ЦПМСД»)

Код ЄДРПОУ 12345678

 

НАКАЗ

19.07.2022

м. Зразків

№ 217/к/тр

 

Про припинення збереження
середнього заробітку
Василю Соколенку

 

У зв’язку зі змінами, внесеними до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. СОКОЛЕНКУ Василю Миколайовичу, інженеру з охорони праці, припинити нараховувати та виплачувати середній заробіток з 19 липня 2022 р.

2. В наказі «Про увільнення Василя Соколенка від роботи у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації» від 02 березня 2022 р. № 177/к/тр слова «та середнього заробітку» виключити.

 

Директор

Щаслива

Олена ЩАСЛИВА

 

Візи, відмітка про ознайомлення

 

Варіант пункту до колдоговору про продовження виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику (нумерація умовна).

 

РОЗДІЛ 5 ОПЛАТА ПРАЦІ

5.1.25. Зберігати за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення місце роботи, посаду і середній заробіток.