12 липня 2017 р.

Оновлено кваліфікаційні характеристики окремих посад медичних працівників



Наказом МОЗ від 02.03.2017 р. № 198 оновлено кваліфікаційні характеристики окремих посад медичних працівників - внесені зміни в Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 78. Охорона здоров’я». Зміни пов'язані із запровадженням в Україні підготовки фахівців за спеціальністю «Медсестринство» й освітнім ступенем «магістр». Стосується це посади головної медичної сестри, а також уведені нові посади - заступника головного лікаря з медсестринства; гігієніста зубного; сестри медичної - координатора.
Якщо раніше освітні вимоги до посади головної медичної сестри формулювались наступним чином: «Неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Сестринська справа".
То на сьогодні вони такі: «Професійна освіта (молодший спеціаліст) або вища освіта (молодший бакалавр, бакалавр, магістр), галузь знань "Охорона здоров'я", спеціальність "Медсестринство", спеціалізації: "Сестринська справа", "Лікувальна справа", "Акушерська справа".
Окрім цього, Міністерство охорони здоров’я України пропонує для публічного обговорення проект наказу Міністерства охорони здоров’я України про внесення змін до кваліфікаційних характеристик лікаря-анестезіолога. http://moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20170615_0.html#1 . До уваги - порівняльна таблиця запропонованих змін.


Порівняльна таблиця змін до «Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. ВИПУСК 78. Охорона здоров'я


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я України
 
Зміни
до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.
Випуск 78 «Охорона здоров'я
Професіонали в галузі лікувальної справи
(крім стоматології) 
Пункт 6 «ЛІКАР-АНЕСТЕЗІОЛОГ» підрозділу «ПРОФЕСІОНАЛИ В ГАЛУЗІ ЛІКУВАЛЬНОЇ СПРАВИ (КРІМ СТОМАТОЛОГІЇ)» розділу «ПРОФЕСІОНАЛИ» викласти у такій редакції:
6. Лікар-анестезіолог
6. ЛІКАР-АНЕСТЕЗІОЛОГ
Завдання та обов'язки.
Завдання та обов'язки.
Керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я, юридичне право в анестезіології.
Керується чинним законодавством України про охорону здоров'я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я, юридичне право в анестезіології та інтенсивній терапії
Обґрунтовує вибір виду анестезії; аналізує результати лабораторних, функціональних і спеціальних методів дослідження;
здійснює кваліфіковане анестезіологічне забезпечення; проводить масковий, внутрішньовенний, ендотрахеальний наркоз при термінових і планових операціях на органах і черевної порожнини, малого тазу, в акушерській і ортопедо-травматологічній практиці;
проводить адекватну корекцію водно-електролітного, кислотно-основного і білкового стану; налагоджує кардіомоніторний нагляд за хворими.
Забезпечує відновлення, підтримку та заміщення життєво важливих функцій організму при станах, що загрожують життю хворого, захворюваннях та станах, що потребують застосування спеціальних високотехнологічних методів лікування, протекції життєвих функцій та використання медичних технологій. Здійснює заходи з профілактики та лікування болю під час виконання лікувальних і діагностичних втручань, лікування гострого та хронічного больового синдрому.
Визначає та проводить найбільш безпечний для хворого вид анестезії при ургентних та планових втручанням, з використанням доступних сучасних засобів та обладнання (наркозно- дихального, діагностичного та моніторингового), грунтуючись на результатах клінічних, біохімічних, інструментальних та функціональних методах обстеження хворих, які потребують оперативного втручання або проведення інвазивних досліджень.
Проводить адекватну корекцію водно-електролітного, кислотно-основного стану та заходів спрямованих на підтримку та відновлення вітальних функцій організму.
Володіє методиками проведення закритого масажу серця, пункції серця, електричної дефібриляції серця, забезпечує кваліфіковане проведення інтенсивної терапії і реанімації при невідкладних і станах.
Здійснює нагляд за побічними реакціями/діями лікарських засобів.
Володіє методиками проведення серцево- легеневої реанімації на спеціалізованому етапі, пункції плевральної порожнини та перикарду, електричної дефібриляції серця, катетеризації центральних вен та артерій, забезпечує кваліфіковане проведення анестезіологічного забезпечення, інтенсивної терапії при невідкладних станах та в периопераційному періоді.
Здійснює надання кваліфікованої допомоги при виникненні побічних реакцій, несприятливих подій, пов’язаних із застосуванням лікарських засобів та повідомляє про це в установленому порядку.
Працює в тісному контакті з лікарями інших спеціальностей.
Приймає рішення та несе за них відповідальність щодо лікувальної тактики пацієнтів у відділенні анестезіологіїї та інтенсивної терапії, є лікуючим лікарем пацієнтів, які перебувають на лікуванні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії,
працює в тісному контакті з лікарями інших спеціальностей, які консультують пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії.
Проводить у встановленому порядку заходи з підтвердження діагнозу смерті мозку, бере участь в консіліумі щодо встановлення діагнозу смерті мозку, з метою вирішення питання можливості використання органів та/або тканин для трансплантації, після встановлення діагнозу смерті мозку виконує заходи «кондиціонування» з метою збереження органів та/або тканин померлого для трансплантації.
За умови необхідності проведення ургентного втручання дітям до 18 років та неможливості залучити спеціаліста лікаря-анестезіолога дитячого, проводити анестезіологічне забезпечення при проведенні екстрених хірургічних втручань та інтенсивної терапії за життєвими показами дітям при наявності в закладі відповідного наркозно-дихального обладнання.
Планує свою роботу та проводить аналіз її результатів. Веде лікарську документацію, проводить записи щоденників спостереження в стаціонарній карті (історії хвороби) при суттєвих змінах стану хворого або проведенні інвазивних маніпуляцій.
При роботі у відділенні дотримується правил і вимог з охорони праці та протипожежної безпеки,
Дотримується принципів медичної деонтології
дотримується принципів медичної етики та деонтології з пацієнтами, їх родичами, законними представниками та колегами.
Керує роботою середнього медичного персоналу.
Керує роботою середнього та молодшого медичного персоналу.
Планує роботу та проводить аналіз її результатів. Веде лікарську документацію. Бере участь у поширенні медичних знань.
Бере участь у поширенні медичних знань та здорового способу життя.
Постійно удосконалює свій професійний рівень.
Постійно удосконалює свій професійний рівень.
Повинен знати:
Повинен знати:
чинне законодавство про охорону здоров'я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я; основи права в медицині;
: чинне законодавство про охорону здоров'я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я; щодо діяльності служби анестезіології та інтенсивної терапії, діагностики та лікування хворих.; основи права в медицині; основи страхової медицини;
права, обов'язки та відповідальність лікаря-анестезіолога; організацію та показники роботи анестезіолого-реанімаційних відділень, служби швидкої та невідкладної допомоги;
права, обов'язки та відповідальність лікаря- анестезіолога; організацію та показники роботи відділення анестезіології та інтенсивної терапії;
нормальну та патологічну фізіологію органів і систем людини; основи водно-електролітного обміну, кислотно-основної рівноваги, білкового стану, гемостазу з методи їх корекції; загальну фармакологію; етіологію, патогенез, клініку і методи лікування внутрішніх, інфекційних, нервових і хірургічних хвороб; механізм розвитку серцевої, судинної, дихальної, ниркової та печінкової недостатності; аналіз результатів лабораторних, функціональних і спеціальних методів дослідження; класифікацію видів наркозу; клінічний перебіг провідникової і загальної анестезії; клінічні і фармакологічні засоби, що застосовуються при проведенні знеболювання, інтенсивної терапії і реанімації; будову наркозодихальної і моніторної апаратури, організацію кардіомоніторного нагляду за хворим; методики проведення спеціальних діагностичних досліджень, анестезії, інтенсивної терапії та реанімації при різних патологіях і невідкладних станах;
нормальну та патологічну фізіологію органів і систем людини, топографічну анатомію; загальну та клінічну фармакологію; основи водно-електролітного обміну, кислотно-основної рівноваги, гемостазу, методи їх корекції; етіологію, патогенез, клініку і методи лікування при невідкладних станах в клініці внутрішніх, інфекційних, нервових і хірургічних хвороб, при політравмі, опіках та отруєннях; механізм розвитку та засоби проведення невідкладної допомоги при серцевій, судинній, дихальній, церебральній, нирковій, наднирковій та печінковій недостатностях; основи раціональної інфузійної та трансфузійної терапії, парентерального та ентерального харчування; інтерпретацію результатів лабораторних, функціональних і спеціальних методів дослідження та їх корекцію; заходи діагностики та інтенсивної терапії при гострих екзогенних отруєннях, асфіксії, електротравмі, утопленні; основи раціональної антибіотикопрофілактики та антибактеріальної терапії інфекційних захворювань та нозокоміальних інфекційних ускладнень; класифікацію видів анестезії та методику їх проведення, клінічний перебіг провідникової та загальної анестезії; клінічні і фармакологічні засоби, що застосовуються при проведенні знеболення, інтенсивної терапії та реанімаційних заходах; основи респіраторної підтримки при різних захворюваннях та станах, що потребують протекції функції зовнішнього дихання, режими штучної та допоміжної вентиляції легень, розраховувати параметри штучної та допоміжної вентиляції легень та методики відлучення від респіратора, проводити санацію дихальних шляхів; принципи роботи та будову наркозо-дихальної і моніторингової апаратури, організацію кардіомоніторного нагляду за хворим, засоби знезараження обладнання; ускладнення анестезії та своєчасно проводити лікувально-реанімаційні заходи; патологію системи згортання крові, та заходи її корекції; покази до трансфузії препаратів крові; заходи невідкладної допомоги та інтенсивної терапії при шоці будь-якого генезу, політравмі, тяжкій черепно-мозковій та хребтово- спиномозковій травмі, скелетній травмі, травмі живота та грудної клітини, напруженому пневмотораксі, тромбоемболії легеневої артерії, порушенні мозкового кровообігу, гострому коронарному синдромі, комах нез'ясованої етіології, отруєннях, опіках, сепсисі, судомах, бронхіальному статусі, нейроінфекціях, еклампсії, масивній кровотечі, сортування та надання допомоги при масовому надходженні постраджалих; діагностичні критерії смерті мозку та смерті людини, заходи «кондиціонування» з метою збереження органів та/або тканин померлого для трансплантації;
правила безпеки і гігієну роботи в операційній,
правила безпеки та гігієну роботи в операційній,
правила асептики і антисептики; форми і методи санітарно-освітньої роботи;
правила асептики і антисептики форми і методи санітарної освіти;
правила оформлення медичної документації;
правила оформлення медичної документації;
сучасну літературу за фахом та методи її узагальнення.
сучасну літературу за фахом та методи її узагальнення.
Кваліфікаційні вимоги.
Лікар-анестезіолог вищої кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа". Спеціалізація за фахом "Анестезіологія" (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом - понад 10 років.
Кваліфікаційні вимоги
Лікар-анестезіолог вищої кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Спеціалізація за фахом «Анестезіологія» (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курс удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката лікаря- спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 10 років.
Лікар-анестезіолог І кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Спеціалізація за фахом «Анестезіологія» (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката лікаря- спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) І кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботі за фахом понад 7 років.
Лікар-анестезіолог І кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Спеціалізація за фахом «Анестезіологія» (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката лікаря- спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) І кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботі за фахом понад 7 років
Лікар-анестезіолог II кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа". Спеціалізація за фахом "Анестезіологія" (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) II кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом - понад 5 років.
Лікар-анестезіолог II кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Спеціалізація за фахом «Анестезіологія» (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) II кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 5 років.
Лікар-анестезіолог: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Лікувальна справа". Спеціалізація за фахом "Анестезіологія" (інтернатура, курси спеціалізації). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.
Лікар-анестезіолог: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Спеціалізація за фахом «Анестезіологія» (інтернатура, курси спеціалізації). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.»