23 квітня 2017 р.

Допомога на поховання

Питання: в лікарні багато років працювала сімейна пара лікарів, дружина померла, чоловік ще працює, отримують пенсію по віку. Які виплати, яку матеріальну допомогу на поховання може отримати чоловік ?
Відповідь: в ситуації, наведеній Вами, (особа, що померла, працювала і отримувала пенсію, а член сім’ї померлої працюючий) – можливе надання допомоги на поховання за рахунок фонду оплати праці лікарні (за наказом адміністрації лікарні), виплата допомоги на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії та профспілкова виплата, а  Фонд соцстраху виплату не проводить
Пояснимо: Матеріальна допомога на поховання (далі — допомога) може бути виплачена, причому одночасно, з кількох джерел:

  • допомога, яку виплачують підприємства, установи, організації (далі — заклад охорони здоров’я) своїм працівникам у разі смерті членів їх сім’ї та/або членам сім’ї своїх померлих працівників;
  • допомога, яку виплачують за рахунок коштів соціального страхування та за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Медичний заклад надавати своїм працівникам одноразову матеріальну допомогу на поховання родичів з фонду економії зарплати. За пунктом п. 4 постанови Кабінету Мініс­трів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і кое­фіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» та п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519, керівникам закладів надано право в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисах, нада­вати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.
При цьому під час формування фонду оплати праці на рік для кожного працівника передбачається тільки одна матеріальна допомога, в тому числі оздоровлення, в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік. Отже, якщо працівник одержав допомогу на оздоров­лення в розмірі посадового окладу за пунктом 5.11, інша матеріальна до­помога за цим же пунктом впродовж року йому не може бути надана (до слова - це не заперечує виплату «оздоровчих», оскільки їх виплата здійснюється на виконання іншого нормативного документу – постанови №524). Виняток становить матеріальна допомога на поховання, яка надається за потреби її виплати, незалежно від того, чи була одержана працівником допомога на оздоровлення або інша матеріальна допомога. Розмір її визначається наявністю коштів і не обмежується осадовим окладом.
Допомога на поховання може бути також  виплачена за рахунок коштів державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Порядок надання допомоги за рахунок коштів соціального страхування визначено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон №1105).
Важливо також, що у разі визначення права на виплату допомоги за рахунок коштів соціального страхування враховують не статус особи, яка звернулася за її отриманням, а статус особи, яка померла – особа працювала, чи була безробітною, чи єдиним джерелом була пенсія, оскільки таке питання врегульовується різними Законами.
Наприклад, якщо особа працювала - Статтею 27 Закону № 1105 встановлено, що допомога надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні.
Відповідно до частини 1 статті 27 Закону № 1105 до членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи, віднесено:
дружину (чоловіка);
дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;
батька, матір;
діда та баби за прямою лінією спорідненості.
Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування, тобто, одержували заробітну плату, пенсію тощо (ч. 2 ст. 27 Закону № 1105 ). 
Допомога надається застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.
Розмір допомоги визначає правління Фонду соціального страхування України. Розмір допомоги не може бути меншим від розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом (ст. 28 Закону № 1105 ).
Виплату допомоги за рахунок коштів соціального страхування здійснюють за місцем роботи застрахованої особи на підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування організації (п. 4.3 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою ФСС з ТВП від 23.06.2008 № 25).
Рішення про виплату допомоги комісія із соціального страхування приймає на підставі заяви застрахованої особи (члена сім’ї застрахованої особи) та свідоцтва про смерть. У разі призначення допомоги на поховання члена сім’ї застрахованої особи додатково подають довідку з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи (ст. 31 Закону № 1105 ).
Таким чином, якщо член сім’ї померлої особи ще працює, то згідно частини 2 статті 27 Закону №1105, він не має права на отримання допомоги на поховання особи (яка працювала до моменту смерті),  за цим Законом.
Якщо особа, що померла, була пенсіонером. Виплату допомоги на поховання пенсіонера передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV (далі — Закон № 1058).
Так, статтею 53 Закону № 1058 визначено, що у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на день смерті.
Допомогу на поховання пенсіонера призначають на підставі Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання (додаток 14 до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженої наказом Мін’юсту від 24.07.2008 № 1269/5 ).
У разі смерті пенсіонера допомога призначається органами, що призначають пенсію, за місцем проживання померлого і виплачується за рахунок коштів, з яких виплачувалась пенсія, органами, що проводять її виплату. У разі смерті особи, що перебувала на утриманні пенсіонера, виплачується допомога на поховання за місцем отримання пенсії.

Для підготовки цього роз’яснення використані консультації юридичної служби Хмельницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та відділу соціально-економічної роботи ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України.