23 квітня 2017 р.

Звільнення працівника з інвалідністю



Питання: медичній сестрі Центру ПМСД встановлена ІІ група інвалідності. Чи може головний лікар звільнити її з роботи ?
Відповідь: якщо адміністрація закладу повідомлена про встановлення групи інвалідності працівнику, - має право але тільки за певних обставин.
Пояснимо: згідно з пунктом 2 статті 40 КЗпП роботодавець має право розірвати трудовий договір у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, яка перешкоджає продовженню цієї роботи.

Насамперед зауважимо, що сам факт установлення працівникові групи інвалідності не може бути підставою для його звільнення з ініціативи роботодавця за п. 2 частини першої ст. 40 КЗпП. Тому в ситуації, коли працівник повідомив про свою інвалідність, роботодавцю передусім слід з’ясувати, чи зможе цей працівник надалі перебувати на займаній посаді та виконувати свою роботу. Щоб установити факт невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, роботодавець повинен керуватися записами в довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією. На зворотній стороні такої довідки зазначається висновок про умови та характер праці, а також індивідуальна реабілітаційна програма інваліда. Якщо відповідно до медичного висновку працівника за станом здоров’я тимчасово або без обмеження строку необхідно перевести на легшу роботу, роботодавець повинен це зробити в обов’язковому порядку (ст. 170 КЗпП) за тими робочими місцями, що є в лікарні. Якщо запропоноване робоче місце не влаштовує працівника та він відмовляється від переведення на таку легшу роботу, тоді роботодавець може звільнити його за п. 2 частини першої ст. 40 КЗпП.