23 квітня 2017 р.

Оплата курсів суміснику



Питання: я працюю лікарем в Центрі ПМСД, маю путівку на ПАЦ. Маю також 0,5 ставки сумісництва в іншому закладі. Чи зберігається за мною середній заробіток по сумісництву ? Як оформлюється моє перебування на курсах в цих закладах ?
Відповідь: середній заробіток зберігається за кожним місцем роботи; по основній роботі – відрядження, по суміщуваній – увільнення із збереженням середньої заробітної плати.


Пояснення: професійні права та пільги медичних працівників встановлено Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII (далі — Закон № 2801). Так, медичні працівники мають право на підвищення кваліфікації, перепідготовку не рідше одного разу на п’ять років у відповідних закладах та установах (пп. «в» ст. 77 Закону № 2801 ).
Відповідно до постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 №695 для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від роботи (далі — навчання), встановлюються такі мінімальні державні гарантії:
-        збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання;
-        оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;
-        виплата добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень;
-        відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення у порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Всі ці гарантії і компенсації оформлюють за місцем роботи, з якої медичного працівника направлено на навчання.
Для медичних працівників державних і комунальних закладів (установ) передбачено додаткові гарантії — збереження на період навчання середньої заробітної плати за кожним місцем роботи (тобто як за місцем основної роботи, так і на роботі за сумісництвом) (абз. 2 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 № 524 ).
У випадку направлення на навчання медичного працівника державного та комунального закладу (установи) роботодавець, у якого працівник працевлаштований за сумісництвом, на підставі копії направлення на курси має видати наказ про увільнення працівника від роботи на період навчання із збереженням середньої заробітної плати.
Розраховують середню заробітну плату відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100). А саме, на основі виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата (абз. 3 п. 2 Порядку 100). Під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці не враховують виплати, зазначені у пункті 4 Порядку № 100, а також виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.
Отже, обчислюють середню заробітну плату за період підвищення кваліфікації працівника так:
-        спочатку визначають середньоденний заробіток працівника шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів;
-        далі здобутий результат множать на кількість робочих днів, протягом яких працівник перебував на навчанні.

Пояснення базується на роз’ясненнях МОЗ України та Мінсоцполітики: листи Мінсоцполітики від 07 квітня 2015 року № 5112/0/14-15/13; від 29.06.2016 р. N 813/13/84-16; від 12 жовтня 2012 р. № 1055/13/84-12.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 07 квітня 2015 року № 5112/0/14-15/13

Міністерство соціальної політики України розглянуло звернення <...> щодо збереження середньої заробітної плати при направленні на курси підвищення кваліфікації лікаря, який працює за сумісництвом, і в межах компетенції повідомляє.
Відповідно до частини другої пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» за медичними і фармацевтичними працівниками державних та комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи згідно із законодавством.
При роботі за сумісництвом з працівником укладається окремий трудовий договір, який юридично не пов’язаний з трудовим договором за основним місцем роботи.
Стороною трудового договору про роботу за сумісництвом на стороні власника (підприємства, установи, організації) може бути як інший власник («зовнішнє сумісництво»), так і той же власник, з яким працівник уклав трудовий договір про основну роботу («внутрішнє сумісництво»).
Працівникові, який працює за сумісництвом, оплата праці визначається за фактично відпрацьований час виходячи з передбачених умовами оплати праці складових (посадового окладу, надбавки та доплати до нього тощо).
Середня заробітна плата зберігається за медичними та фармацевтичними працівниками незалежно від того, за «внутрішнім» чи «зовнішнім» сумісництвом вони працюють і з якого місця роботи (основного чи за сумісництвом) направляються для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки. Тобто це є державною гарантією медичним та фармацевтичним працівникам, які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки.
Медичні і фармацевтичні працівники, які працюють у закладах охорони здоров’я за «зовнішнім» сумісництвом, можуть бути направлені до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки.
У цьому випадку середня заробітна плата зберігається за медичними працівниками і за основним місцем роботи, і за місцем роботи за сумісництвом.

Заступник Міністра — керівник апарату                                                      В. Іванкевич


МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 29.06.2016 р. N 813/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист і в межах компетенції повідомляє.
1. Направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом (розпорядженням) за підписом керівника.
Ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах, в установах, організаціях регламентується наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. N 489 "Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці", яким затверджено типову форму Табеля обліку використання робочого часу N П-5 (далі - Форма).
Так, на підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в табелі обліку робочого часу можна зробити відмітку "Ін" - інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.
Згідно з приміткою 2 до Форми вона носить рекомендаційний характер і складається із мінімальної кількості показників. За необхідності її може бути доповнено іншими показниками, необхідними для обліку на підприємстві.
Щодо запису у трудову книжку, то відповідно до п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. N 58, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.08.93 р. за N 110, у разі звільнення працівника всі записи про роботу і нагороди, що внесені у трудову книжку за час роботи на цьому підприємстві, засвідчуються підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженою ним особою та печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів. При цьому для осіб працездатного віку необхідно вказати час, тривалість та місце проходження підвищення кваліфікації, яке пройшов працівник за останні два роки перед звільненням.
2. Що стосується гарантій для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, то відповідно до ст. 122 Кодексу законів про працю України за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.
Виплати, які провадяться працівникам за час підвищення кваліфікації, визначені постановою КМУ від 28.06.97 р. N 695 "Про гарантії [і компенсації] для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва" (далі - Постанова N 695).
Пунктом 1 Постанови N 695 передбачено збереження середньої заробітної плати, оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад; виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень за основним місцем роботи. Лише за вчителями та працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів вдосконалення вчителів, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи.
Також, відповідно до п. 2 постанови КМУ від 11.05.2011 р. N 524, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи за медичними і фармацевтичними працівниками державних та комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки.
3. Щодо надання іншого дня відпочинку при направленні працівника на курси підвищення кваліфікації у вихідний день з відривом від виробництва, то надання іншого дня відпочинку за навчання у вихідний день чинним законодавством не передбачено.

Директор Департаменту            О. Товстенко


МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 12 жовтня 2012 р. № 1055/13/84-12
Про розгляд звернення [щодо підвищення кваліфікації та сумісництва медичних працівників]

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо надання роз’яснення з питань підвищення кваліфікації та сумісництва медичних працівників і повідомляє.
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 за медичними і фармацевтичними працівниками державних та комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи згідно із законодавством.
Працівники мають право працювати за сумісництвом.
При роботі за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір, який юридично не пов’язаний з трудовим договором за основним місцем роботи.
Стороною трудового договору про роботу за сумісництвом на стороні власника (підприємства, установи, організації) може бути як інший власник (підприємство, установа, організація), так і той же власник (підприємство, установа, організація), з яким працівник уклав трудовий договір про основну роботу.
Працівникові, який працює за сумісництвом, оплата праці визначається за фактично відпрацьований час виходячи з передбачених умовами оплати праці складових (посадовий оклад, надбавки та доплати до нього тощо).
Середня заробітна плата зберігається за медичними та фармацевтичними працівниками за кожним місцем роботи незалежно від того, за «внутрішнім» чи «зовнішнім» сумісництвом вони працюють і з якого місця роботи (основного чи за сумісництвом) направляються для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки. Тобто це є державною гарантією медичним та фармацевтичним працівникам, які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки.
У випадку, якщо медичний працівник за основним місцем роботи направляється на курси підвищення кваліфікації, а за сумісництвом продовжує працювати (графік роботи та розклад занять дозволяють), то середня заробітна плата зберігається тільки за основним місцем роботи, а на роботі за сумісництвом він отримує заробітну плату за фактично відпрацьований час.

Директор Департаменту О. П. ТОВСТЕНКО