26 червня 2017 р.

Працівнику потрібно в робочий час вирішити особисте питання - як оформити ?



Питання: у працівника є важливі особисті справи, але в робочий час. Як правильно діяти працівнику і роботодавцю ?
Відповідь: згідно заяви працівника оформити неповний робочий день саме на день, коли потрібно вирішувати особисті справи.
Якщо працівник за документами має бути на роботі, є відповідальність керівника за низку питань. Будь-яку відпустку на півдня оформити не можна, оскільки тривалість відпусток незалежно від режимів та графіків роботи розраховують у календарних днях (ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504).
Якщо керівник усно, чи в резолюції на заяв напише, що згоден відпустити працівника на кілька годин з оплатою фактично відпрацьованих години, цього недостатньо. Адже бухгалтеру, окрім табеля, потрібні документи, на підставі яких він нарахує зарплату за день пропорційно відпрацьованому часу. А такими документами є наказ про відсутність працівника на роботі з поважних причин або про прогул.

Експерти пропонують наступне рішення: на підставі статті 56 Кодексу законів про працю України встановіть працівнику режим неповного робочого дня на один день. Керівник не може відмовити у такому проханні:
  • вагітній;
  • жінці з дитиною до 14 років або дитиною-інвалідом (до 18 років), у т. ч. такою, що перебуває під її опікуванням;
  • жінці, яка доглядає за хворим членом сім’ї відповідно до медвисновку;
  • батькові, який виховує дітей без матері (зокрема, у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • опікуну;
  • піклувальнику;
  • одному з прийомних батьків;
  • одному з батьків-вихователів (ст. 186-1 КЗпП).

Нагадаємо, неповний робочий час (день або тиждень, або їх поєднання) можна встановити як при прийнятті на роботу, так і згодом. Працівник пише заяву.
Приклад: Прошу встановити неповний робочий день на один день, 31.05.2017, 4 год. на день, із 9:00 до 13:00, за сімейними обставинами.
Якщо керівник згоден, видає наказ такого ж змісту і додає слова «з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу». Якщо у працівника відрядна форма оплата праці, вказує: «з оплатою праці залежно від виробітку».
За матеріалами публікація Системи «Expertus: Кадри» 1k-vip.expertus.ua