25 квітня 2017 р.

Тривалість робочого тижня медреєстраторів


Питання: яка тривалість робочого дня медреєстратора Центру ПМСД ? Посада реєстратора на сьогодні відноситься до технічних службовців, тривалість робочого тижня яких 40 годин. Як правильно встановити тривалість ?
Відповідь: 38,5 годин на тиждень. Тобто робочий день становить 6 год. 25 хв. при роботі за шестиденним графіком або 7 год. 42 хв – при п’ятиденному.

Пояснимо: наказом Міністерства охорони здоров’я від 25 травня 2006 р. № 319 затверджено норми робочого часу для різних категорій працівників закладів та установ охорони здоров’я. Ним, зокрема, встановлена норма праці 38,5 години на тиждень для лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу), за винятком тих, хто зайнятий виключно амбулаторним прийомом хворих; а також для медичних реєстраторів, дезінфектори закладів охорони здоров’я. Норми робочого часу, установлені в цьому наказі, застосовуються для медичних працівників незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності.

Якщо працівники зазначених вище категорій працюють у закладах (структурних підрозділах) зі шкідливими умовами праці (наприклад, в психоневрологічних чи інфекційних лікарнях), їм установлюється скорочена тривалість робочого тижня відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня» від 21 лютого 2001 р. № 163 на підставі результатів атестації робочих місць. Для решти технічних службовців (наприклад, сестер-господинь) та робітників (наприклад, молодших медичних сестер з догляду за хворими, санітароки-прибиральниць, санітарок-буфетниць, молодших медичних сестер) передбачено тривалість робочого тижня 40 годин, як і для керівників закладів охорони здоров’я.