21 червня 2017 р.

Під покровительством святителя Луки/



Віньковецька центральна районна лікарня — заклад з багатою історією та славними традиціями. Його обличчя, головна цінність — віддані своїй справі медичні працівники, які присвятили долю найпочеснішій на землі місії охорони здоров'я і життя людського.


Нині, у час економічних змін у державі, зокрема і медичної реформи, віньківчани прагнуть понад усе збе­регти напрацьовану систему медичного обслуговування населення, доступність і якість лікарської допомоги, різноманітних медичних по­слуг як заклад інтенсивного лікування. «Ми обов'язково збережемо і хірургічну, і акушерсько-гінекологічну служ­би, яка вже занепала у бага­тьох районах, — наголошує головний лікар, хірург вищої категорії Сергій Ковальський.

Адже у цих відділеннях працюють досвідчені фахів­ці високої кваліфікації. На високому рівні і терапевтич­на, дитяча служби. Та якщо ж, як пропонують високі чи­новники з Києва, залишити тільки терапевтичну службу, через кілька років це будуть хоспісні відділення, лікарні ж як повноцінного багато- профільного закладу — не буде. То хіба ж можна по­збавити необхідної медичної допомоги мешканців 26-тисячного району та й сусідніх районів області, Барського району Вінниччини, де заклад як такий оптимізували, а жите­лі надають перевагу лікуван­ню у Віньківцях?».

П’ять місяців тому, перейнявши досвід Волочиської ЦРЛ, започаткували в районі проведення операцій з ендопротезування. Підписали угоду з AT «Мотор Січ», яке виготовляє штучні суглоби, пройшли необхідне стажування при Запорізькому національному університеті, на кафедрі травматології, спеціалізацію на базі медичної клініки підприємства «Мотор Січ». І нині операційна бригада лікарів у складі Сергія Ковальського, завідувача хірургічного відділення Віктора Бабійчука, ортопеда-травматолога Руслана Гуменного може проводити ендопротезування штучних суглобів як вітчизняного, так й іноземного виробництва. Причому вартість цих операцій у Віньковецькій ЦРЛ вдвічі нижча, ніж, скажімо, в обласному центрі. Уже проведено 10 таких операцій. Впроваджено ендопротезування великих суглобів, зокрема, тазостегнового. Всі пацієнти, а це жителі району, сусідніх районів та областей почуваються добре, ведуть активний спосіб життя. Власне, новий метод виграшний тим, що прооперований практично відразу починає навантажувати суглоб і м’язи не атрофуються. Незабаром, підкреслює Сергій Валентинович, у ліка­рів планується розширення оперативних втручань на суглобах. За нинішньою ста­тистикою захворювань укра­їнців, пов'язаних із дегенеративно-дистрофічними змінами кістково-хрящових тканин, запит на таку допо­могу є і буде.
Вже тривалий час хірурги лікарні в четвірці закладів-першопрохідців області прак­тикують малоінвазивне або лапароскопічне оперативне втручання: в хірургії, урології. І віднедавна у гінекології. Що підвищило якість меддопо­моги. Впровадили і нові ме­тоди знеболення у хірургії, урології, гінекології, котрі легше переносяться пацієн­тами: спінальну, епідуральну, перидуральну анестезію.
За словами головного лі­каря, заклад достатньо за­безпечений лікувально-діагностичною апаратурою. Нині за сприяння народного де­путата Віктора Бондаря за­мовили прилади для хірур­гічного лікування нижніх кінцівок та планують залучи­ти до роботи у лікарні ком­п'ютерний томограф, швидше приватний.
Загалом як для дотацій­ного району лікарня, як-то кажуть, тримається на плаву. Більше того, входить за всіма рейтинговими показниками до десятки кращих лікарень області. Мають підтримку депутатського корпусу ра­йонної ради, спонсори допо­магають, власне, саме керів­ництво закладу знаходить шляхи економічної ефектив­ності. Час цього вимагає. Особливо в контексті остан­ніх кроків держави з рефор­мування галузі. Адже нещо­давно президент підписав закон про автономізацію за­кладів охорони здоров'я, який надає ширші можливос­ті для господарювання, роз­поряджання коштами.

Третій рік, як депутата районної ради довірили Сергію Валентиновичу кермо районної лікарні. Вдалося чимало зробити і для покращення побутових умов, енергозбереження. Так, поміняно всі вікна на металопластикові та двері, провели ремонт праль­ні, харчоблока. Торік за спри­яння райдержадміністрації та районної ради повністю замінили труби від котельні до всіх корпусів на попере­дньо ізольовані, що дало значну економію. Зроблено якісні ремонти у відділеннях, відремонтовано систему опа­лення. Четвертий корпус та баклабораторія відреставровані з нуля за підмоги на­родного депутата Олексан­дра Гереги. Цьогоріч ЦРЛ виграла кон­курс з енергозбереження на проведення ремонту покрів­лі хірургічного корпусу та утеплення фасадів. Держава обіцяє три мільйони гривень та співфінансування в межах 20 % з районного бюджету.
Про високий професійний рівень, людську доброту та всього медперсоналу, належне забезпечення та побутові умови закладу, милосердя говорять говорять пацієнти та їхні родичі, котрі звернулися до редакції з подяками. «Обов'язково напишіть подяку колективу лікарні, — підійшов до нас під час екскурсії закладом Володимир Тимофійович Брошко зі Слобідки-Охрімовецької, якого нещодавно прооперували. — Молоді, старанні, згуртовані! Людям тут комфортно, тепло взим­ку, вікна нові. Скрізь чистота! А медсестрички що вже уваж­ні, стараються!»
Любов Бабчинська з Віньковець подякувала за фахо­вий порятунок її чоловіка, Йосипа Мар'яновича. «Зупинили шлункову кровотечу, рпооперували без зволікань. Хірург зустрічав швмиидку. І лікарі, і сестрички робили все  можливе. Золоті сетсрички Інна Біла, Ольга Перькова, Людмила Гловацька, інші. Дуже хороший колектив».

Ніна Мар'янівна Мазур зі лобідки-Охрімовецької вдячна ортопеду-травматологу Руслану Івановичу Гуменному, завідуючому відділенням Віктору Миколайовичу Бабійчуку, головному лікарю Ковальському Сергію Валентиновичу за вдало проведену операцію, доброту та відданість роботі, у якій немає свят та вихідних.
А новоспечена бабуся Марія Казєва з Карачієвець уклінно дякує завідувачу пологового відділення Станіславові Мар'яновичу Рейтеровському та всьому персоналу за порятунок та благополучне завершення пологів доньки Валентини Слишинської та благословення на світ новонародженої онучки Ірини, за затишок у турботу, якою огорнули її дівчаток.
Два роки тому на території лікарні завершили будувати та освятили каплицю на честь відомого ученого, хірурга, святителя Луки Войно-Ясенецького, який зоставив вагомі наукові праці і пам'ять як лікар від Бога, праведний священик. Християнин, котрий займався благодійним лікуванням і за віру був репресований більшовиками. Сергій Валентинович і колектив побажали, щоб саме цей святий став покровителем їхньої праці.
Нехай же, шановні медпрацівники, небесний покровитель і сам Всевишній оберігає на всіх життєвих шляхах, а ваші великі серця не знають втоми, зігріваються любов’ю та повагою близьких і ближніх. Прийміть найщиріші побажання добра, здоров’я, достатку, душевного затишку в день професійного свята та на многії, благії літа.
Д.Гостинна.
Фото І. Алексюка.
«Подільські вісті» №65-66 (20848-20849) Опубліковано: 15 червня 2017